Aku online

Monday, June 30, 2008

Dunia oh dunia..

Bismillahirahmanirahim,,,,
Aku duduk termenung mengenangkan nasib dan masa depanku,,,, di malam yang hening dengan cerah dan terang cahaya purnama,, melihat pada purnama seakan-akan ada seorang yang sedang solat (duduk antara dua sujud) dalam purnama. Itulah keindahan bulan cipta yang Maha Esa yang sememangnya tidak dapat untuk ditandingi oleh ciptaan akal fikiran manusia yang kerdil. Di samping sang purnama aku memaling pula pada si bintang-bintang yang ingin ku hitung namun tak berdaya untuk aku temui jawapan yang setepatnya.
Aku berfikir semula,,, Adakah manusia yang dapat menghitung bilangan bintang? Hati memberontak seketika… mustahil! Mustahil! Sememangnya
tidak akan ada manusia yang dapat menghitungnya. Onak ku bertanya,,,, di mana semua kecangihan teknologi ciptaan manusia?? Dunia kini boleh dihubungkan hanya dihujung jari,, takan tak da teknologi yang secangihnya untuk mengira bilangan yang tepat. Sedangkan para pelabur dengan cepat dan pantasnya boleh mengira indeks2 saham yang setiap saat akan berubah.. Inilah kuasa tuhan,, bila satu persatu kita menghitung kuasa tuhan.. Sememangnya tidak ada yang dapat menandingi ciptaan-Nya.
Begitulah cangihnya ciptaan tuhan. Manusia mencipta kapal dan dapat terbang dengan menggunakan bermacam macam alat. Namun burung yang sekerdilnya hanya dengan sepasang sayapnya sudah jauh boleh merantau, si nyamuk juga yang sekecil kecilnya dengan bangga nya dapat terbang.Maka sebab itulah semua manusia akan berkata dan mengakui bahawa tiada insan pun yang dapat menandingi setiap ciptaannya.Namun jiwaku mula tidak tenteram memikir nasib dan masa depanku.Manusia percaya bahawa adanya tuhan dan mengakui kuasa tuhan cukup hebat. Namun, itu hanya sekadar bualan kosong semata-mata. Manusia hari makin hari masing2 sentiasa mengejar-gejar dan berlumba-lumba untuk jadi yang terhebat dan paling agung. Sedangkan kita yakin bahawa TUHAN itu Maha Agung, tapi mengapa manusia ingin merampas kuasa tuhan?? Manusia sanggup bergaduh, bertumbuk, memaki hamun, fitnah memfitanah malah sanggup membunuh, perang senjata dan banyak macam lagi. Semata-mata inginkan kehebatan dan ke agungan dari manusia. Tidak ka kita lihat betapa musnahnya Iraq oleh kaum Amerika dan sekutunya, palestin yang musnah oleh yahudi, kini iran pula jadi sasaranya. Kita selalu berkata dengan bersemangat untuk memusuhi kaum2 yang saling menghancurkan umat semasa manusia. Namun apa yang boleh kita buat?? Alasannya kita jauh dan sangat jauh dengan mereka. Cukup ke hanya sekadar doa kita hulurkan pada sahabat dan saudara kita yang di aniaya ini? Sampai bila keaadan ini berkesudahan? Kita seolah-olah sudah tiada kekuatan untuk bangkit dan melawan mereka-mereka ini yang sangat sangat zalim. Inilah akibat bila mana manusia itu inginkan kehebatan dan keagungan. Sifat kebinatangan, malah lebih teruk daripada bintang sudah di anggap lumrah hidup dengan mereka. Maka, sedarlah kita insan yang kerdil ini tidak akan dapat menandingi sifat yang ada pada tuhan.Tidak mugkin! Dan tidak akan MUNGKIN!,,, sekuat mana kita, sesengguhnya tuhan lebih kuat, sehebat mana kita tuhan lebih hebat, seagung mana kita tuhan lebih agung. Itulah manusia…..

Bila merenung sang purnama,, tiba-tiba awan menutupinya,, cahaya purnama gelap seketika. Hati mula bertambah gelisah. Memikirkan nasib dan masa depanku. Sesuguhnya tuhan itu maha berkuasa. Jika D
IA inginkan sesuatu, maka jadilah., hari ini kita sering di lihatkan bencana-bencana yang sangat dasyat. Bermula dengan nama si manis TSUNAMI, kemudian di ikuti gempa, satu persatu letusan gunung berapi, bermacam-macam banjir ada banjir kilat, banjir hujan, banjir lumpur, taufan, ribut, selesema burung, dan bermacam-macam ancaman dari tuhan telah berlaku. Indonesia sahaja mencatatkan lebih 200 ribu penduduknya mati akibat bencana alam untuk tempoh empat tahun ini. Tidak kurang juga bencana-bencana yang melanda Malaysia bumi yang aman makmur ini. TSUNAMI yang melanda acheh, Kedah dan Perlis juga turut merasa bahangnya, ramalan banjir di pantai timur, selatan yang tak pernah banjir akhirnya tenggelam bagaikan lautan. Gempa di Sulawesi Indonesia, tanah runtuh di Malaysia timur (Sandakan) juga terasa kesannya. Selesai kes banjir, kemarau berpanjangan, padi tak boleh nak tanam panas bagaikan terbakar di utara. Yang manusia tahu, hanya sekadar mengeluh dan saling menyalahkan puak2. Rakyat yang simpati pada mangsa kejadian,, maka menghulurkan derma dan bantuan. Namum ada juga yang tak berhati perut mengekploitasi keadaan ini. Apa dah jadi dengan manusia?

Melihat awan semakin menebal, sang purnama pun tak kelihatan. Suasana semakin gelap. Agin mula bertiup, titisan air hujan mula turu. Namun aku tak berganjak kerana akan bersyukur dengan nikmat tuhan. Namun hatiku bertambah gelisah dan aku masih memkirkan nasib dan masa depanku. Walaupun sudah lama kita merdeka namun kita sebenarnya masih terjajah. Terjajah dengan pemikiran, budaya, dan ekonomi. Bukankah kita sangat membencikan puak2 yang menghancurkan saudara-saudara kita? Namun idea2, teori2 dan falsafah mereka yang kita guna dan kita ajarkan pula pada anak bangsa kita? Nama nama separti Karl Marx, Maslow, Herbeg, Markov, Darwin dan bermacam nama lagi kita akan temui bilamana kita belajar membaca buku2 akedemik. Dimana nama Muhammad s.a.w, Umar Al Khatab, Khalid Al Walid, Ibnu sina, Ibnu Khaldun, Ibnu Rush dan ramai lagi tokoh2 yang hebat dan yang mengasaskan bermacam teori, idea dan falsafah. Nama nama ini hanya kita temui bila membaca kitab2 agama, namun bila belajar ilmu dunia ni.. tak da nama-nama mereka yang di ajarkan pada kita. Maka sebab itulah kita akan sentiasa dan akan di jajah selamanya selagi mana belajar ilmu barat ini. Malah belajar ilmu fiqh, muamalat yang pula di ajarkan dalam bahasa inggeris. Aduhaiiii…. (bukan mengeluh). Betapa ruginya generasi kita,, apatalagi generasi seterusnya.. Di mana keagungan bahasa kita?? bila bersin,, “Excuses me”, handphone berbunyi “hello”. Bangga sangat ke bila mana fasih berbahasa inggeris, bahasa penjajah ni??? lalu ada berkata “ wei,, kalau tak tahu bahasa inggeris nanti jadi penganggur tau!” aku tersentak seketika…. Aku pun tak mau juga jadi penganggur ni, nak juga berkerja. Nanti sapa nak sara isteri, anak-anak aku.. Hati jadi kaku dan terus memikirkan hal ini.. lalu persoalan ini aku lupakan kerana risau dan rasa hinanya diri ini..

Suasana semakin g
elap, hujan yang hanya setitis dua tadi mula bertambah banyak. Gemuruh kedengaran kemudian disusuli petir sambung meyambung. Hujan terus turun dengan lebatnya… lalu aku bergegas masuk ke bilik. Setiba di bilik, aku melihat akan baju aku basah dan badan aku bergetar kesejukan…aku mengambil kerusi dan duduk,, tiba-tiba titisan air mata mengalir sampai ke pipi ku… betapa berdosanya aku,,, betapa hinanya aku di sisi Mu Ya ALLAH. Aku alpa! Aku tak berdaya! Aku lemah! Aku Jahil dengan agama Mu. Ya Allah.
Megapa aku sanggup dan masih membiarkan diri ini berada di dunia yang mana manusia sudah tidak mengenal Mu, aku hanya membiarkan semua ini berlaku, aku tak ada usaha pun nak merubahnya, aku hanya sekadar rehda denga keaadan yang melanda umat manusia dengan sifat2 kebinatangan. Sedangkan ENGKAU ya Allah memberiku sepasang tanggan, kaki, mata telingga, hidung, dan lenggkap anggota badan serta akal untuk aku berfikir. Tapi di mana peranan dan tanggungjawab yang telah Engkau amanahkan pada aku?? Aku merasa berat dan tidak berkayakinan untuk mengajak dan memberikan peringatan pada mereka.. Ya Allah,, Ya Allah, Ya Allah, Berilah aku kekuatan untuk itu, Ampunkanlah doss-dosa ku Ya Allah, selamatkanlah umat Muhammad s.a.w daripada kezaliman yahudi,nasrani dan mereka yang ingin menghancurkan kami Ya Allah. Sesungguhnya padaMu sahaja tempatku berlindung dan memohon pertolongan.. maka perkenanlah doaku Ya Allah.. amin Ya Rabbal Alamin.Sekadar renungan......

No comments: