Aku online

Sunday, November 22, 2009

Riba bukan satu "DOSA"

Hari ini, bila mana kita sebut tentang perihal riba, semua orang pasti akan kata HARAM dan berdosa besar. Tak kiralah latar belakang orang itu. Golongan petani, nelayan,guru,Polis, malah para ilmuan cendikian Islam juga sudah pasti akan mengatakan Riba adalah HARAM dan salah satu dosa besar. Memang benar tangkapan ini.
Dalam ruangan kali ini, yang mana sudah hampir 2 bulan saya tidak posting sebarang artikel. Kesempatan ini, saya ingin berkongsi sedikit tetang pengalaman saya yang baru 2 bulan bekerja di salah sebuah Institusi Perbankan Islam di Tawau. saya bekerja sebagai Esekutif Pembiyaan yang mana akan proses permohonan pembiyaan peribadi dan kredit kad para pelanggan. Apa yang menjadi rutin dalam menjalankan tuasan harian, saya di datangi pelbagai golongan manusia yang ingin mememenuhi keperluan kewangan masing-masing. Saya bersyukur bila mana saya juga bekerja di Institusi Perbankan Islam yang mengamalkan 100% produk yang patuh syariah.
Berbalik pada cerita asal. Pada hari ini masyarakat kita yang pada asalnya mengatakan riba itu adalah HARAM dan salah satu dosa besar adalah satu hipokrik. Benar saya katakan demikian, bila mana saya melihat ramai dikalangan pelanggan yan saya jumpa, mereka PASTI ada terlibat dengan riba. Semata-mata ingin memenuhi keperluan hidup, ramai di antara kita langsung tidak memikir bentuk pinjaman dari mana-mana institusi kewangan samada konventional atau patuh syariah. Yang penting bagi mereka pinjaman yang mudah dan murah. Maka tidak hairanlah ramai lagi masyarakat Islam hari menggunakan sistem konventional yang sudah pastinya ia adalah salah satu amalan riba. Malah ada tangkapan yang sering saya dengar riba tidak berdosa, kerana ia tidak menindas, malah membantu dalam memenuhi keperluan hidup.

Sebab itulah hari ini masyarakat Islam masih ramai lagi yang melanggan Insurans, pinjaman kereta, pinjaman rumah, pinjaman peribadi, kredit kad, pelaburan dan simpanan di perbankan konventional. Seolah-olah riba ini bukan dosa.. Itulah padangan masyarakat kita.

Maka bagi mereka yang sedar akan hal ini, mari kita bersama korepsi diri. sejuah mana kita tergolong dalam amalan riba?

No comments: